Overigen > Gebeurtenissen, cursussen & workshops

Usui Reiki Ryōhō leren in Groningen (NL)

(1/2) > >>

Frank:
Hai,

Sinds 2014 mag ik Usui Reiki Ryōhō (afgekort: URR) doorgeven en daar heb ik toen ook mee kunnen starten. Het aantal mensen waarvan ik het voorrecht heb een stukje met ze mee te lopen op dit pad heb ik tot op heden bewust klein gehouden en dat ik URR doorgeef heb ik dan ook niet aan de grote klok gehangen. Zo’n topic als dit schrijf ik dan ook voor het eerst :P
Ik probeer zoveel mogelijk naar de energie te luisteren en ik voel dat het nu de tijd is om het wat breder aan te bieden.

Vanuit mijn ‘dōjō-aan-huis’ in de stad Groningen (bovenin Nederland) bied ik begeleiding op het pad van Usui Reiki Ryōhō. Dit doe ik onder de naam Hikari Reiki (wat ook de naam was van de dōjō (of ‘praktijk’) van mijn eigen leraar en die ik mag gebruiken om het verder uit te dragen).

Wat is Usui Reiki Ryōhō?
De vorm waarin ik het geleerd heb, beoefen en weer doorgeef probeert zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke spirituele leer van Mikao Usui te blijven, voor zover bekend en zonder concessies. Usui Reiki Ryōhō is een spirituele leer of een spiritueel pad dat kan leiden naar harmonie, geluk, spirituele ontwikkeling en uiteindelijk verlichting.

Om die reden noem ik het ook geen cursus, maar eerder een traject of pad, omdat dat in mijn ervaring beter past bij de manier waarop het oorspronkelijk in Japan werd beoefend. Het is een spirituele weg/spirituele leer, waarbij je middels o.a. meditatie de gelegenheid schept om jezelf (bewustzijn, energie, …) te ontdekken en de beste versie van jezelf te worden. Dit kan effect hebben op alle niveaus van je leven, zowel geestelijk en emotioneel als lichamelijk.

Om op dat punt te komen zijn er in URR een aantal elementen die je helpen:
- Reiju (spirituele zegening met energie ter ondersteuning op je pad)
- Meditatie
- Gokai (5 principes voor het dagelijks leven)
- Omgaan met spirituele energie (handoplegging, oefeningen/technieken)

Hoewel handoplegging (zoals je hierboven kan zien) zeker een deel van dit pad is, is het niet de focus zoals dat in veel Westerse of moderne Reikistromingen wel is. De focus ligt in de meer oorspronkelijke Japanse leer op ontwikkeling via meditatie.

Niveaus
Usui Reiki Ryōhō bestaat grofweg uit drie niveaus waarop je kan leren:
- Shōden (eerste niveau; begin van de weg)
- Okuden (tweede niveau; het hart/innerlijk van de weg, de verdieping)
- Shinpiden (het mystieke)

Degene die het doorgeeft wordt in Japan Shihan genoemd.
Net als in de oorspronkelijke Japanse vereniging (Usui Reiki Ryōhō Gakkai) worden er 4 fasen onderscheiden op het Shōden niveau en wordt Okuden opgedeeld in Okuden Zenki (eerste deel) en Okuden Kōki (tweede deel).

Beginnen / hoe leer je het?
Iedereen die met URR begint, begint bij Shōden. In vijf (tot zeven) opeenvolgende dagen word je deelgenoot gemaakt van de beginselen van URR en krijg je alles aangereikt wat je nodig hebt om te beginnen. Deze introductie is in principe individueel en er zijn daardoor geen van tevoren vastgelegde cursusdata. De 5 opeenvolgende introductiemomenten duren enkele uren en kunnen op middagen, maar ook in avonden zijn, afhankelijk van wanneer het ons beide schikt.

Hoewel iedereen bij Shōden begint is geen pad gelijk. Iedereen ontwikkelt anders en daarom wordt een spirituele leer als dit zoveel mogelijk toegesneden op degene die het pad loopt. Het hangt van je eigen tempo, aanleg en ontwikkeling af hoe snel je van de ene meditatie/techniek/oefening naar de volgende kunt.

Over het algemeen geldt: je krijgt een meditatie/oefening/techniek aangereikt. Deze (be)oefen je eerst samen met de leraar en je (be)oefent daarna zelf (dagelijks/wekelijks) in eigen tijd verder. In dit soort oosterse tradities komen leraar en leerling eens in de zoveel tijd weer samen om te (be)oefenen. Je krijgt de volgende meditatie/oefening/techniek aangereikt als je de huidige onder de knie hebt (want de 1e stap vormt de basis voor de 2e stap en zo verder). Stap voor stap, afhankelijk van je eigen tempo.

Op deze manier heb ik zelf jarenlang les gehad en zo geef ik het ook weer door.
De oefenmomenten in URR heten Shūyōkai en deze zullen regelmatig worden georganiseerd. Er is plaats voor meerdere beoefenaars, waardoor je de gelegenheid hebt anderen te ontmoeten die eenzelfde pad volgen.

Voor wie?
Het maakt niet uit of je nog nooit een bewuste stap op het spirituele gebied hebt gezet of dat je (bijvoorbeeld) een doorgewinterde Reiki master in een andere stroming bent. Er is geen voorkennis vereist. Het is een individueel pad en het wordt zoveel mogelijk toegespitst op jouw tempo, achtergrond en behoefte.
Als je geďnteresseerd bent in (persoonlijke/spirituele) ontwikkeling, in het ontdekken van energie en bewustzijn, in verlichting of bijvoorbeeld Reikigeschiedenis en de oorspronkelijke lessen van Usui-sensei, dan kan dit een interessant pad zijn.

Omdat ik het de afgelopen jaren bewust klein heb gehouden had ik nog geen website. Ik werk nog aan het bouwen en vullen van een geschikte website en over een tijdje kan je op hikari-reiki.nl meer lezen.
Tot die tijd kan je natuurlijk altijd een PM sturen via het forum of een mailtje (info@hikari-reiki.nl) als je meer wilt weten of als je overweegt om met Usui Reiki Ryōhō te beginnen. Sowieso is een kennismakingsgesprek altijd een goed idee als je overweegt om aan dit pad te beginnen.

Groetjes,

*Gasshō*

-Frank

Dancing Cloud:
Frank , wat mooi dat je nu mensen gaat begeleiden op het pad van de oorspronkelijke Reiki. Ik wens je veel inspiratie en vreugde en vooral ook genieten samen met je leerlingen op het Pad naar Licht . Een grote Gassho!  :gassho2:

Dancing Cloud

Sabine:
HOihoi,

Als leerlinge van kan ik alleen maar eerlijk en oprecht zeggen dat dit voor mij 'het' pad is.
Na jaren van andere dingen doen, het graag ervaren en experimenteren van het ganse aanbod op de markt, ben ik eindelijk thuisgekomen.
En dit nu reeds 4 jaar (denk ik)? Ik ben enorm dankbaar voor de inspanning dat Frank voor me deed en doet! En dankbaar voor wat het met me gedaan als heeft als mens. Dus ben ik ook zijn leraar en de leraars daarvoor dankbaar, om dan uiteindelijk Usui Dankbaar te zijn voor deze methode.


Heel veel plezier op jullie weg, welke die ook voor jullie moge zijn en veel plezier in het doorgeven Frank!

 :gassho2:

Frank:
Dankjulliewel :D
Dankjewel voor je wensen en grote gasshō Dancing Cloud  :gassho2:
En Sabine voor je mooie woorden. Thuiskomen, dat klinkt mooi  :aahw:


--- Citaat van: Sabine op 30 augustus 2018, 19:09:00 ---En dit nu reeds 4 jaar (denk ik)?
--- Einde van citaat ---
Volgens mijn gegevens inderdaad 4 jaar nu  :aahw:

Titia:
Goh Frank, wat goed dat je nu zelf gaat beginnen dit zo door te geven!
Van harte gefeliciteerd!

 :gassho2:

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie